6. prosinca 2012.

Case study fuzije


Šta,kada,tko i na koji način??? Idemo ući malo dublje u sagledavanje stvari.

Post ćemo početi od najosnovnije definicije fuzije u fizici koja znači sjedinjavanje najmanje dva ili više jezgra kako bi se dobila nova ili veća energija.
U društvenom smislu, fuzija bi onda predstavljala spajanje najmanje dva različita subjekta sa ciljem obostrane koristi i dobijanja neke nove ili veče vrijednosti.
U sportskom smislu bi to izgledalo kao spajanje najmanje dva kluba sa zajedničkim ciljem jačanja zajedničkog sportskog kolektiva.

Ekonomija kaže da preduzeće se osniva i posluje sa ciljom postizanja financijskog rezultata odnosno maksimiziranja svog profita. Definicija investiranja kaže da je to ništa drugo do li odabir oblasti u koju će se investirati i njena oplodnja u investicionom ciklusu. U sportskom žargonu osnovni dugoročni cilj svakog kluba je postizanje što boljeg sportskog rezultata. Nogometna terminologija kaže da je osnovni cilj  nogometne igre postizanje gola više od suparnika. Sve se znači svodi na nadmetanje; za profit više, za rezultat više, za gol više.
Za sve stvari u životu postoji premisa „traje dok postoji uslovi“. Pa tako i preduzeće posluje sa određenom politikom sve dok mu ona donosi profit; investiranje se vrši po modelu koji obečava oplodnu investicije; klub radi i živi  po strategiji sve dok mu ona donosi rezultat, a na kraju krajeva i klub utakmicu igra taktikom dok se uslovi u utakmici ne promjene.
Šta se dešava kada se pomjene uslovi!? Preduzeće mijenja poslovnu politiku ili djelatnost; investicija mijenja svoj smjer; klub mijenja strategiju; a na samoj utakmici mijenja se taktika, iz ofanzivne u defanzivnu i obrnuto.

Iz navedenog onda možemo zaključiti šta bi to bili motivi dva sportska kluba da se sjedine. Glavni motiv bi bila obostrana korist ma kako ona da se interpretira odnosno da obje strane izvuku određeni dugoročni benefit. 

Odradit ćemo case study upravo za eventualno spajanje FK Sloboda i FK Olimpik:

Kada je riječ o Slobodi već duže vremena jedina njena pozitivna strana je postojanje imena,prošlosti i brenda.
Kada je riječo Olimpicu imamo prije svega na njegovom čelu jednu uspješnu poslovnu osobu koja ulaže u sport i ima ideju stvaranja jednog jakog sportskog kolektiva po uzoru na evropske standarde. Pored toga karakteriše ga jak igrački kostur, neopterečenost potraživanjima, uhodan sistem rada i po svemu sudeći pozitivna upravljačka prošlost iza sebe. Međutim, ono što Olimpic nema i vjerovatno nikada neće ni imati sa svojim postojanjem u Sarajevu jeste publika, podrška lokalne zajednice i sponzora.

U prvi mah postavi se logično pitanje zašto investitor Olimpica jednostavno samo ne pređe u Slobodu!? Odgovor sam dobio od jednog novinara koji mi je postavio hipotetičko pitanje „da li bi ti napustio tek tako nešto što si mahom ti stvorio“!? 
I zaista ne bi bilo fer. Možda ne prema Olimpicu, igračima i ljudima koji su uključeni u njegov rad i igranje već ne bi bilo fer prema njemu samom, investitoru. Naravno, postoje uvijek i drugi motivi, a sigurno da iz ove pozicije investitor može igrati značajniju ulogu u formiranju same strategije i politike kluba. Istini za volju, ako pogledamo sve ove godine poslije rata i rezultate (ne)rada ljudi koji su se vrzmali u i oko Slobode onda je takvo nešto i potrebno.

U praksi, spajanjem ova dva kluba dobija se klub koji ima strašno bogatu prošlost, tradiciju i brend; sredinu koja je gladna rezultata; infrastrukturu i na pola završen moderan stadion; jaku navijačku skupinu iza sebe; jak igrački kostur; sređene financije.
U apstrakciji, koja uopće nije daleko od stvarnosti, dobija se pozitivna atmosfera; entuzijazam ne samo lokalne zajednice već i cijelog kantona i regije;  lik i djelo investitora će sigurno privući sebi slične itd.itd.


Da ne zaboravimo na kraju reći da bi ovo bila i revolucionarni događaj kada je u pitanju BH nogomet. Naravno, rizik uvijek postoji, ali tko ne riskira taj ne profitira. Biti pionir u čilo čemu iz perspektive budučnosti sigurno je da donosi prednost. Tuzlaci,Fukare i Slobodaši svakako više nemaju šta izgubiti.

SLOBODA DO GROBA


Nema komentara:

Objavi komentar